Resepi Steak Daging Black Pepper Mengigit Jari - Rencah Rasa

Penuh dgn segala bahan2 atas island dapur ni.. sampai tak cukup ruang le aku nak wat keje.. bersepahh..


Utk buat steak, apa yg korang perlukan ialah daging..

Daging steak korang boleh beli kat mana2 pasaraya yg ada jual.. tmpt lain aku tak sure, yg pasti giant komfem ada.. daging2 steak ni dah di potong siap2 dan diorang letak kat bahagian frozen.. korang carik lah kat area situ ye..

Dan kalau korang malas, korang beli aje daging steak yg dah siap di perap yg ada di jual kat dlm giant tu.. cuma mahal sket le regenye berbanding dgn yg tak di perap..

Utk perap daging, korang guna je sos dlm botol yg ada di jual kat pasaraya tu.. mcm2 jenis sos BBQ ada, aku lak perap guna sos black pepper dan sos mushroom.. sos yg sama aku gunakan utk buat gravy steak ni.. kang aku bgtau sos apa yg aku guna ye.. perap le paling kurang stgh jam..


Sementara daging tu masih dlm pemerapan, korang wat keje lain dulu.. apa kata korang buat coleslaw.. nak buatnya sgt la mudah.. tak susah mana pun..

Bahan2 coleslaw :
~ kobis di racik2 halus
~ karot di racik2 halus
~ mayonis secukupnya
~ sedikit serbuk black pepper kalau mau


Sayur yg dah di racik td korang campurkan dgn mayonis dan serbuk black pepper.. pastu gaul dan ramas2kan sket..


Siapppp... sejukkan jap dlm peti ais.. dah nak mkn baru hidang.. mkn sejuk2 sodap woo.. sebijik mcm kfc punya..


Pastu korang buat keje lain lak.. sediakan bhn2 sampingan utk di mkn bersama steak td.. aku guna brokoli, tomato kecik, asparagus, dan jugak cendawan.. korang lak suka hati korang le nak letak apa pun..


Ni cendawan yg aku guna.. sedap cendawan ni..


Pastu sayur2 td korang campurkan dgn rempah2 ni..

Nak lg senang beli yg Mixed Herbs punya.. tp rempah mixed herbs aku kehabisan lak.. tu yg guna oregano dan rosemary je tu.. pastu aku taruk garam sket.. sikit je..

Jgn risau, kalau korang takde rempah2 tu pun takpe.. still boleh masak jugak.. rempah2 tu utk tmbh aroma kesedapan aje.. garam tak taruk pun takpe.. aku je ngengada taruk sket.. sket aje pun..


Lps taruk rempah2 akan jd camni le.. siap sedia utk di masak..


Utk memasak lak, korang guna minyak zaitun.. kalau takde, minyak masak biasa pun boleh.. takde hal..


Tambah sesudu besar mentega/butter utk kasi aroma lg best.. seelok2nya guna kuali non-stick ye..


Pastu masak sayur2 dulu.. masak sampai agak2 layu sket.. dan tomato tu lembik2 sket.. pastu angkat.. masuk dlm pinggan..

Langkah seterusnya.. gunakan kuali yg sama td, tambahkan butter sket dan olive oil sket, kemudian masukkan daging yg di perap td.. sorry gmbr lupa nak snap. tp korang leh imagine kan.. masak sampai agak2 daging tu masak la kan.. pandai2 korang le nak masak berapa minit..

Bila daging dah siap di masak, kuarkan le dan taruk dlm pinggan yg ada sayur td.. skrg korang pi sediakan bhn2 utk buat gravy dia lak ye..


Aku guna serbuk ni.. boleh di beli kat pasaraya.. carik kat bahagian rempah2.. dia ada mcm2 jenis tau..

Langkah2 buat sos black pepper.. ambik air sebanyak 300 ml dan masukkan dlm periuk/kuali khas.. pastu tuang kesemua serbuk peket di atas.. masak atas api yg kecik.. kacau2 sampai serbuk tu sebati dgn air.. takmo berketul2..


Pastu campurkan dgn 3 sudu besar sos black pepper Life dan 1 sudu besar sos mushroom brand Ita.. kacau sebati..

Masak sekejap aje sampai menggelegak.. siappp.. kalau pekat sgt tmbh jelah air panas sket.. sos kat atas ni kalau korang nak guna brand lain pun boleh.. suka hati korang le.. hehehe.. kedua2 sos ni le yg aku guna utk perap daging td..


Ni hasilnya.. cukup utk 3-4 org mkn..


Siap utk di makan... mudah aje kann..


Aku mmg suka tuang gravy byk2 camtu.. baru syokkk nak mkn..


Dan ni lak dinner mlm td : Lamb Chop Black Pepper.. guna kaedah yg sama gak..
loading...
Share on Google Plus

About Unknown

0 comments:

Post a Comment