Grill Ikan Salmon Dengan Herba Dan Bawang Putih - Rencah Rasa

'You are what you eat' Kesihatan kita mencerminkan apa yang kita makan. Ungkapan itu kadang kala tidak kita endahkan atau mungkin kita tak berapa fahami maksud sebenar..
Pengaruh persekitaran, tradisi makanan keluarga, pola pekerjaan, usia, jenis kelamin, berat badan dan penyakit yang mungkin kita hadapi, berperanan pada pola makanan dan cara kita menyediakan hidangan. Manusia diciptakan Allah dengan keunikan dan kesempurnaan masing-masing. Tidak sama antara satu sama lain. Perbezaan inilah yang menyebabkan setiap daripada kita mempunyai ciri-ciri kitaran tubuh yang berbeza-beza. Oleh itu pilihlah makanan yang sihat untuk kesihatan yang baik..


Hari ni ita sajikan dengan hidangan yang akan ita makan bila ita terasa berat badan ita dah mula bertambah haha Kira ni macam menu diet ita lah kan.. Masih lagi mengambil makanan yang berkhasiat dan bervitamin. Cuma ita kena kurangkan kanji dan gula.

Biasa ita suka meratah ikan bila ita tak dapat makan nasi. Ita juga suka makan sayur-sayuran yang di celur. Rasa ramai yang tak suka makan menu yang macam ni tapi bila cuba pasti nak lagi dan lagi...

Kebetulan masa gi pasar hari tu ita nampak banyaknya ikan salmon terjual dipasar. Aikkk.. bila masa pulak ikan salmon dah masuk pasar. Biasa kita akan jumpa ikan salmon ni di pasaraya yang lima bintang.. aje..
Melihatkan ikan salmon yang segar,  uiiii... geramnya.. mula ita terfikir kalau grill salmon ni fuh! pasti terangkat.. adoiii.. dah meleleh2 dah ayak liur..


Tengoklah corak ikan salmon ni... masyaallah... cantiknya.. sungguh besar keagungan Allah.. ita teruja bila melihatkan coraknya yang beralun cantik! sampai sayang pulak nak di grill..
Mula-mula ita ingat nak masak masakan yang berkuah aje dengan ikan ni.. tapi atas permintaan Dalili ita grill aje.. suka Dalili makan ikan ni.. sedapnya lembut aje isinya..

Jom lah ita sharekan resepi mudah bagaimana nak menyediakan Grill Salmon with Galic and Herbs.


GRILLED SALMON WITH GARLIC AND HERBS

2 keping fillet salmon
sedikit garam
sedikit lada hitam di tumbuk kasar


Lumurkan fillet salmon dengan sedikit garam
Taburkan lada hitam di kedua-dua belah ikan
Perap dalam peti ais paling kurang 3 jam supaya serap rasanya

1 sudu makan garlic butter
1 sudu besar olive oil

Panaskan grill, letakkan garlic butter dan olive oil (minyak zaiton)
Letakkan kepingan ikan di atasnya dan panggang
Balikkan ikan supaya rata masak di kedua-dua belah
Jangan masak lama sangat nanti isi ikan keras


SOS IKAN
1 kiub ikan bilis
sedikit lada hitam
sedikit daun parsley kering
sedikit oregano kering

Masak kiub ikan dengan air (angaran 1 1/2 cawan )
Bila airnya dan tinggal setengah
Masukkan sedikit minyak dari baki yang kita grill ikan tadi anggaran 1 sudu
Kemudian masukkan lada hitam, oregano dan parsley
Biar ia didih

BAHAN DI MAKAN BERSAMA
Baby carot
Bunga kubis
Broccoli

Masak air dan sedikit garam hingga didih
Celurkan sayur-sayuran di atas
angkat dan toskan
Siap untuk di hidangkan bersama grill salmon dan sos ikan

loading...
Share on Google Plus

About Unknown

0 comments:

Post a Comment