Resepi nasi tomato dari bonda mertua. Hidangan yang sangat sesuai untuk santapan di hari raya dan berbuka puasa . Menggunakan tomato sup minyak sapi dan susu cair sebagai bahan utama .
Nasi Tomato ini sesuai dihidangkan bersama kuah dalca daging, ayam masak merah dan acar timun . Langkah untuk menyediakan nasi ini sangat mudah walaupun bahanya agak banyak.
- Masa:
- Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Bahan-Bahan:
- 4 cawan beras
- Bahan untuk di potong halus
- 3 sm halia*
- bawang merah*
- bawang putih*
- Bahan-bahan lain yang berkaitan:
- 6 cawan air
- 3 tangkai bunga cengkih
- 3 kuntum Bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 2 batang kulit kayu manis
- 1 helai daun pandan
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan susu cair
- 2 cawan tomato sup
- 1 senduk minyak sapi
Cara Penyediaan:
- Potong halus bahan bertanda *
- Panaskan minya sapi, masukkan bahan yang dipotong halus bersama bunga lawang, bunga cengkih, daun pandan, buah pelaga dan kayu manis. Goreng sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan beras kacau seketika selama 1-2 minit. Kemudian Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan tomato sup, susu cair, kismis dan garam secukup rasa. Apabila hampir kering pertahankan api, tutup tudung periuk dan tunggu hingga masak.
loading...
0 comments:
Post a Comment